Cinc curiositats sobre les empanades que et deixaran amb la boca oberta

Compartir

Arreu del món, les empanades o crestes tenen la seva història, els seus trucs per a conquerir als paladars, i les seves curiositats. Aquí recollim cinc curiositats sobre les empanades.

Creus que ho saps tot sobre les empanades? Des de ben petit les menjaves a casa i segurament, en els últims anys, t’has fet un fart d’elles, i si no, ho faràs ara, quan provis les de Mimmar

Però segurament, per molt que t’agradin i per molt que les mengis, i les hagis menjat, no hauràs llegit o escoltat mai abans les cinc curiositats que t’hi explicarem ara. 

En Mimmar hem apostat per l’elaboració d’empanades mediterrànies, petits bocins de cuina mediterrània i de mercat. Però arreu del món, les empanades o crestes tenen la seva història, els seus trucs per a conquerir als paladars, i les seves curiositats. Comencem a tastar-ne aquestes que recollim aquí: 

  1. La primera menció d’una empanada recollida en un escrit data del 1520. Es tracta del “Llibre de Coch”, de Ruperto de Nola, conegut autor de diversos llibres culinaris i tota una referència en la coquinària del Renaixement. L’autor menciona en el seu receptari, escrit en català i traduït posteriorment al castellà, unes empanades farcides de tonyina, anguiles, truita i congre. 
  2. La primera empanada galega la podem veure, encara avui, esculpida al Pòrtic més famós del món, el de la Glòria, a la Catedral de Santiago de Compostela. Es troba en una de les columnes, específicament, la que representa el Judici Final. Què més dóna que et portin a l’infern, si l’empanada que t’estàs menjant està tendra, cruixent, amb ceba i tonyina? Això és el que segurament volien representar els mestres artesans del Pòrtic a l’hora de tallar en pedre al golut que apareix en l’arc de la dreta, un homenet amb cara de satisfacció tot i que representa el pecat de la gula. 
  3. Empanades de rècord hi ha vàries. L’Associació de Propietaris de Pizzeries i Cases d’Empanades de l’Argentina ostenta el rècord guiness al major número d’empanades servides en vuit hores. Al 2018 van aconseguir servir en aquest interval de temps un total d’11.472 unitats d’empanades. I un any després, al 2019, es va batre un altre rècord relacionat amb aquests bocins gastronòmics, tot i que en aquest cas no podríem dir que es tractava d’una queixelada, perquè justament es va batre el Guiness a l’empanada més pesada del món, amb un pes de 14,067 kilograms, un diàmetre de 60×80 centímetres. Però el récord es va aconseguir perquè aquesta “bogeria” gastronòmica es va vendre en un restaurant, en el Café Restaurante Florín, de Bolívia. Per a elaborar-la es van necessitar cinc hores, i un munt d’ingredients. Per a la masa, 4 Kg de farina, 2 Kg de mantega, sal, ½ Kg de sucre; i per al farcit, 8 Kg de pollastre, ½ Kg d’olives, 15 ous, 1 Kg de ceba i 2 Kg de tomàquet. 
  4. Curiosament, l’empanada més cara del món no es va servir en un restaurant exclusiu, ni tampoc tenia ingredients de luxe. L’empanada “més cara del món” la va pagar un home a Bogotà, i li va costar més de 180 euros (uns 884.000 pesos bolivians). No era el preu real de l’empanada, sinó la multa que va haver de pagar per comprar-la a un venedor ambulant que no tenia llicència. Resulta que a Bogotà les autoritats es prenen molt seriosament el tema de les infraccions al carrer. Així que, Steven Claros, quan va sortir de la seva feina i va comprar una empanada no es podia imaginar que seria “l’empanada més cara del món”, encara no superada per cap altra. 
  5. L’empanada també té el seu “Dia Mundial”. Cada 8 d’abril se celebra el Dia Mundial de l’Empanada, una data que té especial rellevància als països llatinoamericans (sobretot a l’Argentina). Curiosament, aquesta efemèride es va originar als Estats Units, on la comunitat argentina es va posar d’acord per a commemorar un dia l’any el que és considerat com un dels seus plats nacionals. 

Són només cinc curiositats, però al voltant d’aquesta rica i mundialment versionada elaboració culinària hi ha un munt d’històries, d’anècdotes i de curiositats. Segur que si véns a Mimmar en descobriràs alguna més. T’animes?